Wikifuncties:FAQ
Dit is een pagina toegewijd aan de veelgestelde vragen over Wikifuncties. Alstublieft, voel je vrij om je eigen vragen in de overlegpagina te stellen, indien je vragen hier niet zijn vermeld!
Bekijk ook onze FAQ op Meta met betrekking tot meer algemene vragen over Wikifuncties en/of Abstract Wikipedia.
Introductie
Waar gaat dit project over?
Wikifuncties is een nieuw Wikimedia-project dat een catalogus biedt van allerlei functies die iedereen kan oproepen, schrijven, onderhouden en gebruiken. Het biedt ook de onderliggende technologie die uiteindelijk de vertaling van taalonafhankelijke artikelen van Abstract Wikipedia in de taal van elke Wikipedia mogelijk maakt. Zo kan iedereen artikelen in hun voorkeurstaal bijdragen en lezen.
Wat is een functie?
Functies zijn een vorm van kennis die vragen kan beantwoorden, zoals hoeveel dagen er zijn verstreken tussen twee data of de afstand tussen twee steden. Gecompliceerde functies kunnen meer ingewikkelde vragen beantwoorden, zoals het volume van een driedimensionale vorm, de afstand tussen Mars en Venus op een bepaalde datum, of de vraag of twee soorten tegelijkertijd leefden.
We gebruiken functies in veel soorten kennisverzoeken, zoals het stellen van een vraag aan een zoekmachine. De sjablonen, zoals Template:Convert en Template:Age op de Engelstalige Wikipedia, zijn ook voorbeelden van functionaliteiten die al in veel Wikipedia's worden gebruikt, in wikitekst en Lua zijn geschreven en handmatig naar elke wiki gekopieerd zijn waar die nodig is.
Wat is een implementatie?
Een implementatie is een bepaalde manier om een functie uit te voeren. Een implementatie is een recept dat de stappen vermeldt die nodig zijn om de functie uit te voeren. Het kan een stukje code zijn in een programmeertaal of een combinatie van andere functies. Een functie kan veel implementaties hebben, die allemaal gelijkwaardig moeten zijn.
Wat is een test?
Een test is een manier om te bepalen of een bepaalde functie het juiste doet. Een functie zal meestal meerdere testers hebben, die elk een bepaalde invoer aan de functie en de uitvoersvoorwaarden specificeren.
Bijvoorbeeld, testen voor een functie "title case" kunnen omvatten: “abc” moet “Abc” worden; “war and peace” moet “War and Peace” worden; “война и мир” moet “Война и мир” worden; en “123” moet “123” blijven.
Welke mogelijkheden zijn nu beschikbaar, welke zijn straks beschikbaar, en welke komen later?
- Bij de lancering:
- We hebben de mogelijkheid om functies te hebben die werken met tekenreeksen en booleans.
- Wikifuncties zullen vanaf het begin volledig internationaal worden. Het kan in elke taal worden gebruikt.
- Huidige ontwikkeling:
- generieke typen en generieke functies worden niet volledig ondersteund.
- Het toevoegen van typen zal vooralsnog iets zijn dat beperkt is tot het ontwikkelaarsteam. In de toekomst zal de gemeenschap zelf meer soorten kunnen toevoegen. Er is veel werk in de toekomst om de typen veel soepeler te laten gedragen.
- Een bijzonder interessant type is binaire gegevens en met name bestanden.
- We ondersteunen momenteel twee programmeertalen voor implementaties, JavaScript en Python. In de toekomst willen we nog veel meer ondersteunen.
- Het is nu niet mogelijk om andere functies op te roepen van implementaties die in een programmeertaal zijn geschreven. Dit is nu alleen mogelijk door middel van compositie.
- In de toekomst:
- Het zal mogelijk zijn om Wikifuncties-functies uit andere Wikimedia-projecten te roepen en hun resultaten te integreren in de uitvoer van de pagina.
- Het zal mogelijk zijn om gegevens uit Wikidata te gebruiken bij functies.
- Het zal mogelijk zijn om gegevenssets te roepen uit de Data-naamruimte op Commons.
Hoe is Wikifuncties meertalig?
Wikifuncties en Abstract Wikipedia zijn meertalig op verschillende manieren die elkaar niet beïnvloeden:
- Wikifuncties is meertalig op basis van zijn inhoud en gebruikersinterface. Gebruikers kunnen functies op Wikifuncties in iedere natuurlijke taal lezen en roepen. Hier staat de “tekenreeks samenvoegen” functie in Engels, Pools, en Hebreeuws, en het is beschikbaar in veel meer talen.
- Bijdragers kunnen Wikifuncties met hun eigen talen bewerken en verbeteren. Ook kunnen implementaties in de natuurlijke taal van de bijdrager worden bewerkt. Bijvoorbeeld de samenvoeging van de “en” functie kan bewerkt zijn in Duits, Engels of een andere uit ongeveer 300 talen.
- Wikifuncties functies kunnen worden gebruikt om resultaten voor iedere natuurlijke taal te maken. De gemeenschap is bezig met het creëren van een aantal functies om de tekstgeneratie in veel natuurlijke talen te ondersteunen. We hebben functies voor het Bretons, het Rohingya, het Engels en veel andere talen.
- Functies in Wikifuncties kunnen in verschillende programmeertalen worden geïmplementeerd. Bijvoorbeeld de samenvoegen-functie is geïmplementeerd in zowel JavaScript als Python.
Welke programmeertalen zijn momenteel door Wikifuncties ondersteund? Welke programmeertalen worden in de toekomst ondersteund?
Momenteel ondersteunt Wikifuncties implementaties die zijn geschreven in JavaScript en Python. We willen in de toekomst meer programmeertalen ondersteunen. We hopen in 2024 nog minstens één andere programmeertaal toe te voegen (maar dat hebben we nog niet besloten).
Hoe wordt Wikifuncties geïntegreerd in andere projecten?
Wikifuncties is de eerste stap naar het bouwen van Abstract Wikipedia. Onze focus op de korte termijn zal het ondersteunen van de gemeenschap zijn en het verbeteren op basis van feedback. Tegelijkertijd zullen we beginnen met het proces om het te integreren met Wikipedia en Wikidata, wat bredere toepassingen in het echte leven mogelijk maakt en ons dichter bij de visie van Abstract Wikipedia brengt.
Bijdragers zullen functies van Wikifuncties vanuit hun wiki's kunnen oproepen. Voor lezers van de wiki wordt het resultaat van de functie-oproep weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de leeftijd van een persoon, de bevolkingsdichtheid op basis van bevolking- en oppervlaktegegevens van Wikidata berekenen, of om een grafiek te tekenen en te integreren in een bepaald artikel.
Een andere optie om Wikifuncties te integreren is om een interactieve functieoproep-interface binnen hun wiki te integreren. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt in een Wikipedia-artikel om het resultaat van een natuurkundige vergelijking dynamisch te berekenen op basis van door de lezer verstrekte parameters en te interageren met wiskundige functies, enz.
Wat is Wikifuncties niet?
Alstublieft zie Wikifuncties:Wat Wikifuncties niet is voor meer informatie daarvoor.
Onder welke licentie zullen de functies en afgeleide inhoud beschikbaar zijn?
Op basis van de discussie die op Meta tussen november en december 2021 plaatsvond, zullen alle bijdragen aan Wikifuncties en de bredere Abstract Wikipedia-projecten onder vrije licenties worden gepubliceerd. In het bijzonder:
- Tekstuele inhoud op Wikifuncties zal worden gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0.
- Functiehandtekeningen en andere gestructureerde inhoud op Wikifuncties zullen worden gepubliceerd onder CC 0.
- Code-implementaties in Wikifuncties zullen worden gepubliceerd onder de Apache 2-licentie.
- Abstracte inhoud voor Abstract Wikipedia wordt gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0.
Er zijn nog punten die in de toekomst moeten worden aangepakt, zoals de licentie van de gegenereerde inhoud van de abstracte inhoud. We zijn van plan om samen met de juridische afdeling een uitgebreider document op te stellen over hoe mensen de code van Wikifuncties zo pijnloos mogelijk kunnen hergebruiken, terwijl ze zich aan de licentie houden.
Bijdragen
Ik ben nieuw hier. Wat is er voor mij te doen en hoe kan ik helpen?
Welkom! We zijn erg blij dat je hier bent! Er zijn veel mogelijkheden om bij te dragen aan Wikifuncties, van het creëren van nieuwe functies tot het verbeteren en vertalen van de documentatie. Als je op zoek bent naar manieren om betrokken te raken, raden wij je aan, afhankelijk van je niveau van comfort, om een nieuwe functie voor te stellen over een onderwerp waarin je interesse hebt. Of zelfs die functie kunt aanmaken. Je kunt helpen met vertalingen. Je kunt onze documentatie lezen en verbeteren. Je kunt helpen met het organiseren van de gemeenschap.
Hoe creëer ik een nieuwe functie, implementatie of test?
Om te zien hoe je een nieuwe functie, implementatie, of test kunt aanmaken, ga naar Wikifuncties:Introductie.
Om meer gedetailleerd te zien hoe je een implementatie maakt, zie Wikifuncties:Implementaties maken.
Wat moet ik eerst bewerken?
Als je meerdere talen spreekt dan kun je functies zoeken die nog geen labels en beschrijvingen in je talen hebben en deze helpen toe te voegen.
Als je interesse hebt in een onderwerp dat functies in Wikifuncties zou kunnen bevatten, maar dat nog niet kunt, of als je meer ideeën voor functies hebt, kun je naar de pagina gaan om nieuwe functies voor te stellen en je ideeën presenteren.
Als je programmeur bent van JavaScript of Python wil je misschien functies controleren die nog geen implementaties hebben in JavaScript of Python en hen proberen te schrijven.
Waar kan ik hulp krijgen?
Je eerste stop zou het Hulpportaal moeten zijn, waar je alle documentatie kunt vinden met betrekking tot het gebruik en bewerken van Wikifuncties. Als je nog steeds niet verder kunt, dan kun je een bericht op Project chat plaatsen, iemand zal je vraag dan beantwoorden.
Hoe sorteren of categoriseren wij functies?
Voorlopig is het het beste om handmatig door pagina's in de Wikifuncties-naamruimte functies te bladeren. Een andere optie zou zijn via de overlegpagina van de gegeven functie. Wij zullen deze inspanningen volgen en met de gemeenschap bespreken welke wijzigingen in het systeem voor deze taak nuttig zouden zijn.